srijeda, 7. studenoga 2012.

Njeno veličanstvo - Borovica!



Jesmo li spremni za gradnju vrata u nove mogućnosti?. A možda ih i ne treba graditi. Možda već stoje, tu u našoj blizini, doduše, malo skrivena... Jeste li za šetnju Gorskim Kotarom, Učkom, Platkom... ili nekim drugim gorskim predjelom Lijepe naše i šire? Ako vas ne vežu radne obveze, zašto ne biste učinili nešto za svoju obitelj i sebe, primjerice: pripremili se za nadolazeće dane prehlada, viroza i gripa?

Vjerojatno smo svi već zapazili kako su sirupi prilično skupi (ukoliko je riječ o zaista kvalitetnim sirupima), malo nas je koji si svakog dana možemo priuštiti raznovrsno voće u količinama dovoljnim za cijelu obitelj, a razno razni dodaci prehrani ne pokazuju se u praksi baš toliko učinkovitima koliko nam to prezentiraju proizvođači u svojim reklamnim porukama, i koliko bi se očekivalo obzirom na njihovu cijenu koštanja.
Zašto ne biste sami napravili sirup, ili med, u zavisnosti od financijskih sredstava kojima raspolažete? Nije točno da ne možemo. Nismo probali. Što ne znači da sada ne bismo mogli probati...

Ako vam je moguće – pokušajte na jednom izletu u prirodu (koji i sam ima revitalizirajuće djelovanje na cijeli psiho-fizički sustav čovjeka), ubrati  BOROVICU  (Klekovaču). Najlakše je to učiniti ukoliko pod stablo stavite kakvu ceradu, plahtu, staru presvlaku, što god – i lupkate po granama. No, možete ih ubirati i rukama koje ste obavezno zaštitili rukavicama (debljim), ili „češljanjem“ grana – slično kao kod ubiranja borovnica.

Nakon što ste, opskrbljeni mirisnim plodovima (eterične smole borovice vrlo su ugodnog mirisa), stigli kući, rasprostrite ih na stol, proberite, i krenite u kućnu proizvodnju iznimno zdravog sirupa i/ili meda.
Stavite u lonac ½ kg bobica i prelijte ih sa 3 litre vode, pa lagano kuhajte oko pola do tri četvrt sata. Nakon toga dobro zgnječite bobice i opet prokuhajte pola do tri četvrt sata. Zatim odmaknite s vatre, dodajte 5-7 limuna narezanih na ploške (a možete dodati i kombinaciju limuna i naranči po želji i ukusu). Ako nemate ni limune, ni naranče – ne morate dodavati ništa. Ne možete pogriješiti. Ostavite masu da stoji preko noći. Sljedeči dan zagrijte (ne smije kuhati, zbog limuna), i procijedite.
Kada se procijeđena tekućina rashladi, dodajte u nju toliko meda koliku gustoću sirupa želite.

ZA MED: Proberite, prokuhajte, zgnječite, ponovo prokuhajte... Onda ocijedite. Dobivenu tekućinu stavite u lonac, na svaku litru dobivene tekućine dodajte po želji od ½ kg. Do 1 kg. Šećera i ukuhavajte do željene gustoće. Još uvijek možete dodavati i med (kad se rashladi), pa ukoliko namjeravate dodavati med stavite manju količinu šećera. Kad se rashladi, možete dodati ocijeđen limunov sok.
Sasvim hladno spremite u staklenke (ili boce ako je vaš sirup rijeđi) i koristite ga 3Xdnevno po jednu veliku žlicu. Djeca također 3Xdnevno po jednu malu žlicu.
Ukoliko bolujete od bolesti jetre ili patite od posljedica oslabljene funkcije jetre, čira na želucu, nakupljanja vode u tkivima (oticanja), problema vezanih za „jaku“ krv (akne, osipi, crvenilo), poremećenog metabolizma (svejedno je li riječ o brzom ili usporenom), plućnog katara, upala i drugih oboljenja dišnog sustava, grla i jednjaka, kod kroničnog (pušačkog) kašlja; ali i ako ste sasvim zdravi i želite popraviti/održati imunitet i zdravlje – eto za vas jeftinog pripravka koji ćete uz malo dobre volje brzo i jednostavno napraviti.

No, to svakako nije jedini pripravak koji možemo napraviti od tih mirisnih plavih bobica. Nekada davno naši su "stari" radili  ŠMRIČKU , da bi se zaštitili od mnogovrsnih bolesti, prvenstveno jačajući vlastiti imunitet. Danas je šmrička gotovo u potpunosti zaboravljen pripravak, koji se radi tek ponegdje u ruralnim područjima, što je uistinu velika šteta, jer šmrička nije imala samo funkciju jačanja imuniteta u cilju zaštite od bolesti, već je njeno korištenje sezalo daleko šire. Njome se u narodu "rušila" visoka temperatura, oblozi od šmričke stavlali su se kod glavobolja ili zubobolje, grgljanje šmričke u ustima bilo je pravilo kod svih upala usne šupljine, bolesti desni, jačanja zubnog tkiva, oboljenja jezika... ali i kod dezinfekcije, ne samo rana, već i prostora u kojima se obitavalo. Oni rijetki koji se i danas služe šmričkom koriste je za pranje kemijski tretiranog voća i povrća, itd... Uz sve navedeno šmričku koristimo i kao dodatak čajevima i sirupima.

Kako napraviti Šmričku? Osnovna je mjera: na 1 kilogram bobica borovice - 10 litara vode. Odnosno, kilogram bobica stavimo u veću posudu, pa preko njih ulijemo 10 litara vode. Na 2 kilograma 20 l. vode, na 3 kg. bobica 30 l. vode, itd. Ispočetka će bobice plivati na vrhu posude, a vremenom će se natopiti vodom i puštati vlastite sokove. Bobice moraju biti natopljene u vodi kroz period od 2 i pol do 3 mjeseca, i kroz to vrijeme po potrebi nadolijevamo vodu.

Sirup, med i šmrička nisu jedini načini kojima se možemo služiti bobicama borovice. Jednako ih tako, osobito kod oboljenja jetre, žući, gušterače, možemo ujutro natašte sažvakati. Dovoljno je uzeti pet bobica, premda kod teških/težih oboljenja broj bobica možemo povisiti do ukupno 10. Nakon što smo sažvakali bobice ne jedemo sljedećih nekoliko (dva do tri) sata. Tek tada doručkujemo.

Zelene bobice (još nedozrele) koje ćemo svakako naći u našoj platnenoj torbi ili košari nakon branja, ne treba bacati. Ukoliko ih dobro zgnječimo i pomiješamo sa svinjskom masti, nevenovom masti, ili neslanim putrom - dobiti ćemo izvrsnu mast za mazanje svih vrsta kožnih osipa, lišajeva, oteklina, čireva, kao i za liječenje krasta.

Ako bobice borovice stavimo u maslinovo ulje (može i kantarionovo, ružmarinovo, lavandino ili mješavina navedenih ulja - napunimo teglicu bobicama pa prelijemo uljem do vrha) i pustimo da odstoji najmanje tri mjeseca, a najbolje 6 mjeseci do godinu dana - pa zatim to ulje pomješamo sa svinjskom mašću - dobiti ćemo emulziju čiji je učinak na kožu jednak onome zelenih bobica. Također ga možemo koristiti za masažu kod glavobolja, migrena, slabe cirkulacije i grčeva... 

Od bobica se također rade tinkture. Dvije do tri šake zdrobljenih bobica borovice prelijemo sa 7,5 dl. votke, džina ili jače domaće rakije ili konjaka, pa pustimo da odstoji najmanje 3 tjedna, kroz koja ćemo bocu svakog dana dobro protresti. Potom procijedimo masu, stavimo u čistu i suhu bocu i pijemo svakog dana 15 do 20 kapi na kocki šećera, u čaju ili razblaženo s vodom, najmanje jednom, a kod liječenja bolesti 3 puta dnevno pola sata prije jela. Tinkturu također koristimo za masaže, a možemo je pomješati s uljima, mastima ili vodom (u zavisnosti od toga što želimo postići/liječiti) masažom.

Čak i drvo od borovice ima ljekovita svojstva. Komadić drva usitnimo i jednom prokuhamo. Za jednu šalicu čaja uzima se jedna mala žličica usitnjenog drva. Takav je čaj odlično sredstvo za cjelokupno čiščenje krvi i krvožilnog sustava. 

Dakle, ne preostaje nam više ništa drugo no uputiti se u prirodu, i posegnuti za blagodatima koje su nam nadohvat ruke, a ništa ne koštaju...

Nema komentara:

Objavi komentar