Sok
od pšenične trave je pravi dar prirode i sadrži sve elemente neophodne
organizmu.
Ogroman je izvor klorofila (70%), enzima, minerala, vitamina,
aminokiselina (proteina najbolje kvaliteta).
Klorofil, ta "biljna krv" je po svojoj molekularnoj građi slična
ljudskoj krvi. Razlika je u tome što klorofil sadrži atomsko jezgro
magnezijuma, a hemoglobin atomsko jezgro željeza.
Klorofil i bjelančevine daju hemoglobin od koga se sastoji 75% naših
ćelija. Zdrava krv i krvna slika su u direktnoj vezi sa zelenom biljnom
hranom.
Sok sadrži:
- antioksidanse
- beta karotin
- vitamine A, B, E, C, F, K, zatim holin, 70% klorofila, minerale, žive enzime, te 21% aminokiselina.
Liječnik i biokemičar dr T. Ernst je otkrio i izolirao antikancerogeni vitamin B17 (laetrile) koji se nalazi i u pšeničnoj travi (dvostruko više ga ima u soku od ječmene trave).
U Martu mjesecu 1984. izlazi članak dr Robinsona "Žive namirnice i kancer" sa spektakularnim sotkrićem:
- sirova hrana umanjuje rizik od raka 75%
- sok od pšenične trave 95%
Primjena soka od pšenične trave:
- odlično sredstvo za čišćenje krvi;
- za jačanje kostiju i zglobova;
- kod stomačnih tegoba, pospešuje probavu, regulira metabolizam;
- klistiranjem sokom od pšenične trave otklanjaju se štetne naslage sa zidova debelog crijeva;
- otklanja malaksalost i vraća vitalnost;
- odlično djeluje na srčani mišić i cirkulaciju krvi;
- poboljšava rad pluća;
- deluje pozitivno kod muškog i ženskog steriliteta zbog visokog sadržaja vitamina C i E.
- spriječava pojavu sijede kose, usporava proces starenja;
- odličan je za regulaciju šećera u krvi;
- regulira krvni tlak.
SOK OD PŠENIČNE TRAVE - ZA NAŠ POTPUNI OBROK
Odnosno,
po svojim vrijednostima "odgovara" potpunom obroku. Gospodin H. Earp -
Thomas je izolirao preko 100 različitih materija od vitalnog značaja za
organizam u soku od pšenične trave. Njegova analiza pokazuje da upravo
0,4 cl svežeg soka zadovoljava skoro sve dnevne potrebe organizma, što
se jasno vidi iz ove tabele:
Miligrama (mg) Postotaka (%)
vitamin A: 7,15 89 %
vitamin B1: 1,45 131 %
vitamin B2: 10,15 677 %
vitamin B3: 37,55 250 %
vitamin B6: 45 403 %
vitamin B12: 15 500 %
vitamin C: 157 209 %
vitamin D: 14,30 168 %
vitamin E: 15,70 130 %
vitamin H: 5,05 1683 %
vitamin K: 4,0 61 %
Folna kiselina: 5,54 1800 %
Željezo: 28,50 230 %
Jod: 1 50 %
Kalij: 1600 178 %
Kalcij: 257 80 %
Bakar: 25 1666 %
Magnezij: 51,50 17 %
Mangan: 5 100 %
Fosfor: 257 18 %
Selen: 0,50 500 %
Cink: 2,50 21 %
Pogledajmo
još jednu tablicu gde su prikazane usporedne vrijednosti svježe
ocijeđenog soka od pšenične trave i drugih životnih namirnica:
Namirnice: Karotin B1 B2 B6 B12 C E Klorofil
Sok od pšenične trave 52000 1,30 2,75 0,34 80 328,8 51 1490
Punomasno mleko 20 0,04 0,15 0,04 - 2,0 - -
Obrano mleko - 0,04 1,60 1,60 - 5,0 - -
Kikiriki - 0,02 - - - - - -
Banana 200 0,20 0,30 0,30 - 10,0 0,4 -
Špinat 8000 0,03 0,10 0,10 - 5,0 0,5 -
Zelena salata 200 0,06 0,07 0,07 - 5,0 0,5 -
Namirnice: Kalcij - Magnezij - Željezo - Bakar - Fosfor - Mangan - Cink
Sok od pšenične trave 1108 224,7 15,8 1,36 594,3 5,3 7,33
Punomasno mleko 100 14,0 0,1 0,02 90,0 - -
Obrano mleko 1200 111,0 1,0 1,39 980,0 - -
Kikiriki 57 181,0 1,6 0,27 380,0 - -
Banana 5 41,9 0,4 0,16 23,0 - -
Špinat 98 59,2 3,3 0,26 52,0 - -
Zelena salata 21 9,7 0,5 0,15 25,0 - -
Vrijednosti u tabeli izražene su u miligramima na 100 g životnih namirnica.
Način DOBIVANJA pšenične trave:
1. Da bismo započeli kuru liječenja
sokom od pšenične trave (iako iste rezultate možemo dobiti i ako
jednostavno "uzmemo" malo pšenične trave i žvačemo je otprilike 15-20
min., umjesto žvakače npr.), potrebna nam je, jasno, i pšenična trava.
No, NIJE potrebno biti poljoprivrednikom da bismo do nje došli.
Možemo živjeti na 20-om katu stambene zgrade u milijunskom gradu i imati pšeničnu travu tijekom jednog mjeseca (koliko bi bilo potrebno za jednu kuru). Dovoljno je otići u prvu sjemenarnu i kupiti sjeme pšenice. Ili u market - gdje još uvijek možete naći one svima nama dobro poznate kutije sa sjemenjem Božićne pšenice.
Nakon što smo u plitkim plastičnim (zbog topline) posudicama obloženim vatom namočili pšenicu i pustili je tako dok ne izbaci klice - prebacimo je u dugačke ili kakve god vaze za cvijeće. Vaze možemo postaviti na balkone, na prozorske daske, uz rub vrta, ili kuće... BILO GDJE gdje ima DOVOLJNO SVJETLA.
2. Pšenicu možemo posijati u RAZMAKU od 7 dana - tako da uvijek imate svježu pšeničnu travu (a i neće nam trebati puno vaza - jer dok jedna bude klijala, druga će rasti u onim vazama iz kojih smo upravo iskoristili pšeničnu travu).
3. Ako imate kakav veći komad zemlje i posijali ste (ili ćete posijati) veće količine pšenice, ODMAH nakon kupljenja trave napravite SAV sok (da vam trava ne uvene), stavite ga u zelene ili smeđe (tamne) boce i držite u hladnjaku.
4. Pijte TOČNO ONOLIKO KOLIKO VAM GODI! Ništa više od toga. Počinjemo sa jednom malom žlicom ujutro, zatim jednom sat vremena nakon ručka i jednom žličicom navečer(ponavljam, možemo slobodno i žvakati pšeničnu travu umjesto pijenja soka), pa onda lagano uvećavamo količinu do jedne velike žlice, a vrlo bolesni mogu navečer prije spavanja umjesto jedne žlice popiti 0,3 ml. soka. No, nemojte to shvatiti uopćeno. Svi mi znamo i vidimo koliko smo različiti. NE POSTOJI OPĆE PRAVILO ZA SVE NAS! Nije isto popije li 0,3 dcl. nekog alkoholnog pića netko tko ima tjelesnu težinu 100, 90 ili 80 kg. ili netko čija tjelesna težina ne prelazi 50 ili 60 kg. No, čak ni to nije mjerilo za određivanje količine. Sve su to smjernice. VAŠA INTUICIJA najtočnije će odrediti količinu.
5. Ukoliko se dogodi pa netko osjeti izrazitu odbojnost prema soku od pšeničnih trava (pri tom ne mislim na eventualno mrštenje zbog mogućeg gorkog okusa, već na konkretnu odbojnost) - NE PIJTE GA! ŠTO GOD VAM GOVORILI - ON NIJE ZA VAS! Ako osjetite mučninu, nagon za povraćanjem, ili vam se "kosa diže" čim se sjetite kako se bliži vrijeme pijenja soka - NE PIJTE GA! Vašem organizmu ovog trenutka treba nešto drugo. Kada bude spreman (ako bude "voljan") za sok od pšenične trave - promijeniti će se i vaš odnos prema soku, pa tako i vaše tjelesne reakcije na njega. ZAPAMTIMO: NA SILU SE "BOG" NE MOLI!
6. Za klistiranje se uzima blagi rastvor, a ne čisti sok od pšenične trave.
KAKO PRIPREMITI SOK?
Možemo živjeti na 20-om katu stambene zgrade u milijunskom gradu i imati pšeničnu travu tijekom jednog mjeseca (koliko bi bilo potrebno za jednu kuru). Dovoljno je otići u prvu sjemenarnu i kupiti sjeme pšenice. Ili u market - gdje još uvijek možete naći one svima nama dobro poznate kutije sa sjemenjem Božićne pšenice.
Nakon što smo u plitkim plastičnim (zbog topline) posudicama obloženim vatom namočili pšenicu i pustili je tako dok ne izbaci klice - prebacimo je u dugačke ili kakve god vaze za cvijeće. Vaze možemo postaviti na balkone, na prozorske daske, uz rub vrta, ili kuće... BILO GDJE gdje ima DOVOLJNO SVJETLA.
2. Pšenicu možemo posijati u RAZMAKU od 7 dana - tako da uvijek imate svježu pšeničnu travu (a i neće nam trebati puno vaza - jer dok jedna bude klijala, druga će rasti u onim vazama iz kojih smo upravo iskoristili pšeničnu travu).
3. Ako imate kakav veći komad zemlje i posijali ste (ili ćete posijati) veće količine pšenice, ODMAH nakon kupljenja trave napravite SAV sok (da vam trava ne uvene), stavite ga u zelene ili smeđe (tamne) boce i držite u hladnjaku.
4. Pijte TOČNO ONOLIKO KOLIKO VAM GODI! Ništa više od toga. Počinjemo sa jednom malom žlicom ujutro, zatim jednom sat vremena nakon ručka i jednom žličicom navečer(ponavljam, možemo slobodno i žvakati pšeničnu travu umjesto pijenja soka), pa onda lagano uvećavamo količinu do jedne velike žlice, a vrlo bolesni mogu navečer prije spavanja umjesto jedne žlice popiti 0,3 ml. soka. No, nemojte to shvatiti uopćeno. Svi mi znamo i vidimo koliko smo različiti. NE POSTOJI OPĆE PRAVILO ZA SVE NAS! Nije isto popije li 0,3 dcl. nekog alkoholnog pića netko tko ima tjelesnu težinu 100, 90 ili 80 kg. ili netko čija tjelesna težina ne prelazi 50 ili 60 kg. No, čak ni to nije mjerilo za određivanje količine. Sve su to smjernice. VAŠA INTUICIJA najtočnije će odrediti količinu.
5. Ukoliko se dogodi pa netko osjeti izrazitu odbojnost prema soku od pšeničnih trava (pri tom ne mislim na eventualno mrštenje zbog mogućeg gorkog okusa, već na konkretnu odbojnost) - NE PIJTE GA! ŠTO GOD VAM GOVORILI - ON NIJE ZA VAS! Ako osjetite mučninu, nagon za povraćanjem, ili vam se "kosa diže" čim se sjetite kako se bliži vrijeme pijenja soka - NE PIJTE GA! Vašem organizmu ovog trenutka treba nešto drugo. Kada bude spreman (ako bude "voljan") za sok od pšenične trave - promijeniti će se i vaš odnos prema soku, pa tako i vaše tjelesne reakcije na njega. ZAPAMTIMO: NA SILU SE "BOG" NE MOLI!
6. Za klistiranje se uzima blagi rastvor, a ne čisti sok od pšenične trave.
KAKO PRIPREMITI SOK?
Kada
vaša pšenična trava naraste na nekih 20-ak centimetara, možete je
ubrati. Ubranu travu operite (ako je vaša vaza stajala na balkonu ili
prozoru, vjerojatno je bila izložena smogu i ostalim sitnim česticama
prljavštine), omotajte u čistu bijelu gazu na nekoliko minuta da se malo
posuši (tek toliko da ne bude puna vode), ne trljajte i ne "gužvajte"
gazu. Potom uzmite pšeničnu travu i izmiksajte je u sokovniku, sameljite
je u mlincu za orahe ili meso, ili sl. Tako dobijen sok koristite od 21
do mjesec dana, svakodnevno, odjednom ili u tri "obroka" - kako vam
najviše odgovara. Osobe s težim kroničnim bolestima mogu više puta
dnevno samo otrgnuti pregršt pšenične trave (koliko im godi) - i žvakati
je, kako je navedeno, što dulje mogu. Sažvakanu pšeničnu travu nije
potrebno ispljunuti, naprotiv - mnogo je korisnije progutati je.
Napokon, ukoliko smo dobro i dovoljno dugo žvakali ona već jest u obliku
kaše.
Za kraj: Čak i ako vam se nikada ne dopadne ideja o pijenju TOG soka,
nemate NIKAKVOG RAZLOGA ZA OČAJAVANJE ILI RAZOČARANJE! Priroda je
NEISCRPNA u davanju, i ima i za vas TOČNO ONO ŠTO TREBA VAMA! Samo još
moramo otkriti što je to. Upravo zahvaljujući toj činjenici - u Prirodi
ima SVEGA, ZA SVE NAS, U DOVOLJNIM KOLIČINAMA! Međusobno se razlikujemo.
Po tjelesnoj konstituciji, po metabolizmu, po ukusima i željama, po
karakterima i naravima. Svi smo individualna bića sa individualnim
potrebama. I TO JE NAJČUDESNIJA "TAJNA" UNIVERZUMA! Koja nam omogućuje
da svi dobijemo ono što nam treba - u neiscrpnim količinama. Budemo li
se pokušavali boriti PROTIV PRIRODE - IZGUBILI SMO BITKU PRIJE NO ŠTO
SMO JE I POČELI! ♥
Nema komentara:
Objavi komentar